Minden pár és család életében lehetnek nehezebb időszakok. Nem szégyen ilyenkor segítséget kérni. Sőt! Valójában azok az igazán felelősségteljes emberek, akik felismerik, hogy elakadtak valahol az életükben, de ezt nem képesek egyedül megoldani és szakemberhez fordulnak. Hiszen a saját életünk minősége a mi saját felelősségünk, csak mi tehetjük azt jobbá és boldogabbá.


Mi a párterápia?

A párterápia keretében segítséget nyújtunk a pároknak abban, hogy a számukra problémát jelentő élethelyzeteket megoldják, a továbblépés akadályait lebontsák és képessé tesszük őket a továbbiakban arra, hogy maguk oldják meg problémáikat. A párterápia légköre lehetőséget teremt arra, hogy olyan dolgok is kimondásra kerüljenek, amik eddig soha, de a felszín alatt folyamatosan kedvezőtlen hatást fejtettek ki a párkapcsolati működésre.


Mi a családterápia?

A családterápia abban különbözik a párterápiától, hogy nem egy pár, hanem több családtag van jelen a konzultáción. A családot úgy tekinti, mint egy rendszert, amelynek tagjai folytonosan oda-vissza hatnak egymásra. Nagy hangsúlyt fektet a családtagok egymás közötti kommunikációjára és egymásra adott reakciójára. Segít a viselkedés és a kommunikáció megváltoztatásában, és a fejlődés során a család és annak tagjai megtanulják egyedül is hatékonyan megoldani a problémáikat. A családterápia azon a feltevésen alapszik, hogy az egyén tünetének, problémájának megszüntetésében – függetlenül attól, hogy a családtagok annak hátterében kit vagy kiket feltételeznek, – a család bevonása hatékony eszköznek bizonyul.


Kinek ajánlott?

  • Ha két vagy több családtag között hosszan tartó, vagy jelentős mértékű konfliktus áll fenn, amit saját erejükből nem tudnak megoldani.
  • Nem tudnak döntést hozni egy nehéz kérdésben.
  • Krízis helyzet nehezíti a család életét: betegség, munkanélküliség, meddőség, egyéb veszteség.
  • Bármilyen változás, amihez nehezen tud a család alkalmazkodni: új családtag érkezése, serdülő gyerek.
  • Étkezési zavarok (bulimia, anorexia) esetén.
  • Pszichoszomatikus betegségek kiegészítő kezelésére.
  • Bármi más okból, ha valamely családtag nem elégedett a családi élettel, szeretne jobban működő, harmonikusabb kapcsolatokat otthon.
  • Ha valami a pár vagy a család tagjai közé állt, aminek nem értik az okát, de szeretnének ezen változtatni.
  • Kommunikációs nehézségek, rendszeresen ismétlődő konfliktusok esetén.

Hogy zajlik egy pár- vagy családkonzultáció?

Párterápia esetén a pár, családterápia esetén pedig több családtag van jelen a konzultáción, az ülést ketten vezetjük, mindketten családterapeuták. Kérdésekkel irányítjuk a családtagok beszélgetését, együtt gondolkodunk, új megoldási módokat keresünk. Feltérképezzük, mozgósítjuk a család erősségeit. Elfogadóan, érdeklődően állunk a család/pár minden tagjához. Mindenki álláspontját meghallgatjuk, nem állunk senki pártjára. Az ülések általában 2-3 hetente vannak. Problémától függően 5-10 ülés szükséges, hogy beinduljon a kívánt változás.
Ugrás a lap tetejére